“Door een band met de cliënt op te bouwen, groeit er vertrouwen. Vanuit deze sterke basis kan ik als hulpverlener de juiste zorg bieden en kunnen we samen aan de doelen werken die we willen bereiken,” start Ramona (29) het gesprek. Sinds de zomer werkt ze als ambulant begeleider bij team Hardenberg. “Omega Groep richt zich op het welzijn van zowel de cliënten als medewerkers. Hierdoor voel ik me erkend en gewaardeerd in het werk dat ik doe!”
Na jarenlang op een woongroep te hebben gewerkt, maakte Ramona afgelopen zomer de overstap naar ambulante begeleiding. “Ik zocht een nieuwe uitdaging omdat ik mijzelf graag blijf ontwikkelen. Nu ben ik vaak alleen op pad en dat is soms best een uitdaging. Ik ben daardoor meer op mezelf aangewezen. Maar ambulant werken maakt ook dat ik invloed heb op mijn eigen werkrooster omdat ik samen met de cliënt afspraken inplan. De cliënten die ik bezoek wonen zelfstandig en hebben vanwege een licht verstandelijke beperking hulp nodig bij verschillende zaken. Dit kan zijn: hulp bij het huishouden, het onderhouden van sociale contacten, maar ook het zoeken naar werk of bijhouden van de financiën. Soms heeft de cliënt ook een luisterend oor nodig, als er bijvoorbeeld iets is gebeurd wat hen raakt of om iets uit het verleden te verwerken.”
“We dragen de casuïstiek echt samen, iedereen is betrokken en behulpzaam.”
“Het team waarin ik zit is per 1 januari opgericht, ik werk dus met collega’s die allemaal nieuw zijn gestart. Het is een fijn team waar ik mij direct in thuis voelde. De gezamenlijke nieuwe start betekende dat we met elkaar konden bepalen hoe we willen werken. We dragen de casuïstiek echt samen, iedereen is betrokken en behulpzaam. Het is fijn dat er tijdens vergaderingen veel aandacht is voor vitaliteit van de medewerkers. Bij elke vergadering gebruiken we een vitaliteitsmeter om gezamenlijk te bekijken of iemand ondersteuning nodig heeft van collega’s. Sinds ik hier werk, ervaar ik dat niet alleen de cliënten centraal staan, maar dat er ook veel zorg is voor mijn eigen welzijn.”
Ramona onderstreept het belang van het creëren van een goede band met de cliënt. “Ook al heb je een professionele relatie, er moet wel een klik zijn tussen een zorgverlener en een cliënt. Dit is het vertrekpunt van een goede samenwerking. Laatst vertelde ik daarom een jonge moeder die er alleen voor kwam te staan over mijn eigen kinderen. Door iets van mezelf te delen ontstaat soms die klik. Het echte contact met de ander is waar ik mijn energie en voldoening uithaal bij dit werk.”
“met erkenning voor een situatie of gevoel kom je al een heel eind.”
Ramona werkt nu al een aantal maanden met de cliënten. “Omdat ik ze steeds beter leer kennen, kan ik de hulp die ik bied steeds beter op de cliënt aanpassen. Als ik begrijp in welke situatie een cliënt zich bevindt en laat merken dat ik dat begrijp, voelen ze zich gezien en gehoord. Soms betekent erkenning ook meebewegen met de ander. Een cliënt zei bijvoorbeeld herhaaldelijk afspraken af, dus ik nam een stapje terug. Dit gaf de cliënt meer regie en vertrouwen en nu hebben we een goede samenwerking zonder afzeggingen,” vertelt Ramona enthousiast. “Met erkenning voor een situatie of gevoel kom je al een heel eind. Bij Omega Groep is dat belangrijk, voor onszelf, voor onze collega’s en voor onze cliënten. Ik ben blij dat ik deze overstap heb gemaakt. Het werk is afwisselend en uitdagend, en dat maakt het juist zo leuk!”