Ervaringen

“Vóór elke vergadering starten we met een vitaliteitsrondje”

Maya Rossen Ambulant begeleider (team Almere)

Balans is belangrijk om er écht voor de ander te kunnen zijn

“Hoewel ik vaak alleen onderweg ben, zorgt mijn team ervoor dat ik me nooit eenzaam voel en altijd alles kan delen,” begint Maya (35) het gesprek. Als ambulant begeleider bij Omega Groep is ze al vijf jaar verbonden aan team Almere. “Toen ik mij een periode wat minder goed voelde bijvoorbeeld, was dat oké. Ik kon mijn verhaal kwijt bij mijn collega’s en leidinggevende. Samen hebben we naar een oplossing gezocht. Dat gaf direct rust.”

goed voor jezelf zorgen

Maya begeleidt een gevarieerde groep mensen: gezinnen, ouderen en jongeren. “Mijn werk is nooit eentonig. Het ene moment bezoek ik iemand met een verstandelijke beperking of ADHD. Maar het kan ook een ouder zijn met opvoedvragen die ik begeleid. Ik zie veel verschillende mensen op een dag. Dat maakt mijn werk zo boeiend!” zegt ze enthousiast. Ze onderstreept ook het belang van zelfzorg: “Een hulpverlener geeft echt zichzelf in dit vak. Zonder de juiste balans tussen werk en privé, kan ik er niet optimaal zijn voor degene die ik begeleid.”

“Vóór elke vergadering starten we met een vitaliteitsrondje.”

“Nieuwe collega’s verbazen zich vaak over de betrokkenheid binnen onze zorgorganisatie, zowel binnen het team als vanuit de leiding. Zo begint elke vergadering met een vitaliteitsrondje aan tafel: hoe zit iemand erbij? Hoe gaat het echt? Alles kan gedeeld worden. Ook in de cliëntbegeleiding vormt ‘echt contact’ de basis. We richten ons natuurlijk op doelen, maar de onderlinge relatie staat centraal. Echt contact zorgt voor vertrouwen, waardoor een cliënt veiligheid ervaart om alles te kunnen delen. Dit is ook belangrijk bij het behalen van praktische doelen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen nut om de financiële problemen van een gezin aan te pakken zonder te weten wat er nog meer speelt.”

delen en elkaar helpen

Maya weet hoe belangrijk het is om open te zijn over persoonlijke situaties. “Ik heb een tijd slecht geslapen doordat mijn kinderen mij aldoor wakker maakten. Ik raakte erg vermoeid en had even wat minder te geven. Toen ik dit met mijn leidinggevende en collega’s besprak, werd er snel gehandeld. We hebben samen nagedacht over hoe ik mijn energie weer kon opkrikken, een plan opgesteld en ten slotte wat wijzigingen in mijn werkschema aangebracht. Het luchtte direct op dat ik mijn situatie kon delen. Soms vertel ik een cliënt dat ik een slechte nacht heb gehad. Zo laat ik zien, dat het bij mij soms ook wat minder goed gaat. Dat kan een stukje herkenning geven bij de cliënt. Je bent een professional, maar je mag ook je menselijkheid delen.”

“trainingen bieden mij inzicht in mijn eigen handelen.”

“Om de balans te kunnen bewaren, is het voor mij belangrijk dat verschillende vitaliteitstrainingen en cursussen worden gefaciliteerd vanuit Omega Groep. Zo gaf bijvoorbeeld de contextuele training een mooi inzicht in mijn eigen verleden, patronen en handelen. Maar ook de intervisie met collega’s is heel waardevol. Vitaliteit is gewoon ontzettend belangrijk. En ook een groot aandachtspunt binnen Omega Groep. Als een hulpverlener zich minder goed voelt, kan het zijn dat hij of zij een muur optrekt. Dit is vervelend voor jezelf, maar de cliënt voelt dit vaak ook feilloos aan. Sparren met een collega of leidinggevende is dan zo belangrijk. Zodat je er net als de cliënt ook als hulpverlener écht mag zijn.”