“Ik kreeg genoeg tijd en ruimte om niet alleen mijn nieuwe collega’s maar ook de organisatie goed te leren kennen. Het was echt een warm welkom!” begint Frederiek (37) vol energie het gesprek. Vijf maanden geleden is ze in Zwolle gestart als gedragswetenschapper bij Omega Groep. “Ik werk nauw samen met de clustermanager. Samen vormen we een zogenoemd ‘zorgduo’. Ik sta er dus nooit alleen voor. Doordat je zo intensief samenwerkt, kunnen we eigenlijk alle uitdagingen die op ons pad komen wel oppakken samen.”
Frederiek is betrokken bij twee woonlocaties. “In de ene groep wonen negen mensen met een verstandelijke beperking, soms in combinatie met bijvoorbeeld autisme. De andere locatie heeft plaats voor achttien mensen: een grotere en meer diverse groep, waarbij sommige bewoners uiteindelijk doorstromen naar ambulant zelfstandig wonen,” licht ze toe. Tijdens haar inwerkperiode bezocht Frederiek ook andere woonlocaties. “Ik vind het bijzonder dat elke woon- en dagbestedingslocatie binnen Omega Groep een unieke identiteit heeft. Dankzij de vrijheid om zelf keuzes te maken, merk ik dat elke woning qua inrichting verschilt van de andere, zelfs tot aan de koffiezetapparaten toe,” lacht ze. “Dit maakt dat er in elke woning een eigen huiselijke sfeer ontstaat.”
“Hoe kunnen we het team zo optimaal mogelijk ondersteunen?”
Om de juiste zorg te bieden, werken clustermanagers en gedragswetenschappers nauw samen als een ‘zorgduo’. “We richten ons niet alleen op de zorg voor bewoners, maar ook op het welzijn van de begeleiders. Ik vind het belangrijk dat het team zich erkend, gezien en gehoord voelt, en dat iedereen zichzelf kan zijn. Deze erkenning is van groot belang zodat het personeel dit ook weer kan overdragen aan de bewoners. Het is constant een uitdaging om de bedrijfsvoering naadloos te laten aansluiten op de zorginhoud. Als de woongroepen goed bezet zijn, kunnen de roosters goed draaien én bieden wij de juiste zorg. Om dit geheel goed te laten verlopen, werk ik nauw samen met de clustermanager. We overleggen regelmatig, ook eten we af en toe op een woonlocatie. Nabijheid en toegankelijkheid vind ik ontzettend belangrijk.”
Wanneer er een nieuwe aanmelding binnenkomt, werk ik samen met de clustermanager en begeleiders om te beoordelen of de woonlocatie geschikt is. Soms is er behoefte aan extra behandeling of begeleiding voordat iemand geplaatst kan worden. We streven er altijd naar om te voorzien in wat nodig is, om de bewoner een geschikt thuis te bieden. Zo creëren we de op maat gemaakte zorg. Als de bewoner zich uiteindelijk thuis voelt op de nieuwe plek én het team tevreden is, maakt dat mij ook blij!”
“we doen het echt samen.”
“Bij Omega Groep vormen de clustermanager en de gedragswetenschapper een goed zorgduo, ieder met zijn eigen verantwoordelijkheden en expertise. We begrijpen elkaar goed en kunnen op verschillende niveaus overleggen, wat heel fijn is. Bij Omega Groep is er tijd en ruimte om de persoon achter de bewoner én medewerker te zien, dat vind ik het allermooiste. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het leven een stukje mooier wordt en het werk net een beetje fijner. Iedereen heeft betekenis, het maakt niet vanuit welke rol. Mijn titel als gedragswetenschapper is voor mij niet zo belangrijk; ik ben gewoon Frederiek en ik vind het fijn als mensen iets hebben aan mijn aanwezigheid. In welke vorm dan ook!”