Ervaringen

“Met de bewoners onderhouden we de moestuin”

Claudia Toetenel Woonbegeleider (Dronten)

Doen wat je leuk vindt én waar je goed in bent

“Als hulpverlener is het belangrijk om jezelf te zijn, dit is de basis waaruit je verder kunt ontwikkelen en groeien,” vertelt Claudia (45) vrolijk. Al elf jaar begeleidt ze bewoners bij haar ‘tweede thuis’ in Dronten. “Op mijn werk ben ik niet anders dan bij mijn gezin. Op de woongroep maai ik op zaterdag ook het gras, net als thuis,” lacht ze. “Bij Omega Groep kan ik mezelf zijn én groeien in het vakgebied waar mijn interesse ligt, daarom zit ik nog steeds goed op mijn plek.”

Organisatie zien groeien

Elf jaar geleden begon Claudia als begeleider op de woongroep. “In het begin was Omega Groep nog een kleine zorgorganisatie, en ik startte op dezelfde woongroep waar ik vandaag de dag nog steeds werk. In de loop der tijd is de organisatie flink gegroeid. En vijf jaar geleden zijn we met de groep naar een mooi nieuw gebouw verhuisd. Momenteel wonen hier 27 bewoners, en sommigen van hen ken ik al gedurende de volledige elf jaar dat ik hier werk! De mensen zijn heel verschillend, ieder met zijn eigen kwaliteiten en we praten eigenlijk nooit over beperkingen.”

“Met de bewoners onderhouden we de moestuin.”

Niet lang na de verhuizing kreeg Claudia het idee om een moestuin aan te leggen. “Ik houd van tuinieren én van gezond eten, dus ben ik op de woongroep ook een moestuin begonnen. Samen met bewoners zorgen we voor de tuin. We hebben een kookgroep en delen ons dagelijkse menu via een groepsapp. Als iemand wil, kan die zich aanmelden om de volgende dag mee te eten. Ik vind een voedzame maaltijd heel belangrijk, niet alleen voor mijn twee pubers maar ook voor de bewoners! Elke dag serveren we nu gezonde en gevarieerde maaltijden. Het is ook leuk, want we werken samen, in de tuin en in de keuken. Binnenkort planten we fruitstruiken. Dit betekent dat bewoners straks hun eigen frambozen kunnen plukken!”

Ruimte voor ontwikkeling

“Wat ik zo speciaal vind aan Omega Groep, is dat ze begrijpen dat het leven van een bewoner, net als ons eigen leven, niet maakbaar is. We maken weliswaar plannen, maar soms gebeuren er dingen die we niet hadden verwacht, waardoor we een andere weg inslaan. In de organisatie stellen we doelen, maar soms is het gewoon goed zoals het is. Je bent goed genoeg zoals je bent. En vanuit deze positie kun je blijven leren, wanneer de tijd er rijp voor is. In mijn eerste jaren had ik niet veel behoefte aan extra opleidingen, omdat ik me volledig richtte op mijn werk en mijn jonge kinderen. Maar twee jaar geleden besloot ik een opleiding Voedingsleer te volgen, zodat ik bewoners op de woongroep kon helpen om gezonder te eten. We kijken nu ook naar hoe we gezond eten in de hele organisatie kunnen bevorderen. Het doel is dat bewoners minder overgewicht hebben en minder gezondheidsproblemen, maar het allerbelangrijkste is dat ze vrolijk en vitaal zijn.”

“collega’s geven elkaar regelmatig feedback.”

“Ik leer nog elke dag op de werkvloer. Door even te sparren met de orthopedagoog of met een andere begeleider. Ook geven collega’s elkaar regelmatig feedback, omdat je daardoor scherp blijft. Ik ben bijvoorbeeld van nature heel zorgzaam. Terwijl het soms ook goed is om een stapje terug te doen. Ik kan zijn wie ik ben. En ik mag op het juiste moment doen wat ik graag zou willen doen. Die vrijheid maakt mij een vitaal mens.”