Ervaringen

“het is belangrijk dat de woongroep een fijne ruimte is voor cliënten”

Bente Diender Gedragswetenschapper (Drenthe)

de mens staat centraal: daarom moet je soms buiten kaders denken

“Welzijn van het kind of de jongvolwassene staat altijd voorop. Niet alleen in de begeleiding maar ook bij het inrichten van hun leefomgeving,” zegt Bente (27). Als gedragswetenschapper bij Omega Groep werkt ze op twee locaties in Drenthe: op een woongroep voor jongeren en een locatie voor begeleid wonen. “Ik hecht veel waarde aan de inbreng van onze cliënten; omdat zij vaak creatieve ideeën hebben voor de woongroep. Samen bepalen we wat haalbaar én passend is in de praktijk.”

Ruimte voor eigen visie

Bente werkte al op de woongroep voordat Omega Groep in januari de locatie van een andere zorgorganisatie officieel overnam. “Mijn collega’s en ik hebben nu de ruimte om te kijken wat we precies met deze locatie willen. Natuurlijk staat de visie van Omega Groep centraal, maar er is ook ruimte om een eigen visie te creëren. En hier komt wel een stukje creativiteit bij kijken,” zegt Bente enthousiast. “Zo zijn er themabijeenkomsten waar verschillende onderwerpen worden besproken zoals: ‘Wat betekent verantwoordelijkheid voor ons?’ of ‘Is veiligheid op de werkvloer hetzelfde als thuis?’. En heel belangrijk: ‘Wat willen we doorgeven aan de kinderen met wie we werken?’ Het is goed om hier met elkaar bij stil te staan!”

“Het is belangrijk dat de woongroep een fijne ruimte is voor cliënten.”

Niet alleen het personeel denkt na over de visie van de woongroepen; cliënten dragen ook hun steentje bij. “Tijdens de herinrichting maakten cliënten moodboards om te laten zien wat ze belangrijk vinden in hun woonruimte. Na wat creatief knippen en plakken gingen we samen naar IKEA voor nieuwe meubels en kozen we een frisse muurkleur. Zo ontstaat er een plek die echt van hen is en waar ze zich thuis kunnen voelen. Eerst zijn kinderen soms afwachtend als wij iets voorstellen, ze zijn bang dat het toch niet gebeurt. Maar het leuke is dat de jeugd nu merkt dat wij hun input heel belangrijk vinden.”

Creativiteit en afleiding

Wanneer de begeleiders op de woongroepen van Omega Groep vragen hebben of een probleem ervaren, kunnen ze bij een gedragswetenschapper zoals Bente terecht. “Als collega’s ergens tegenaan lopen of met een vraag zitten, kunnen ze dat bij mij neerleggen. Samen zoeken we een oplossing voor de situatie. Soms is de oplossing simpel, en kan een creatieve werkwijze direct een escalatie voorkomen. Bijvoorbeeld als een kind nog niet kan slapen, is het soms helpend om nog even een stukje te fietsen. Sinds kort is er daarom een vliegende kiep, die een paar uur rond bedtijd ondersteunt. Hierdoor is er altijd toezicht op alle kinderen én ook voldoende ruimte voor dat extra stukje begeleiding.”

“Er is veel expertise binnen Omega Groep.”

“Natuurlijk zijn er richtlijnen waar we ons aan moeten houden. En bij sommige wetten, zoals de wet zorg en dwang, zijn de regels strikter. Daar is minder ruimte voor creativiteit. Maar we kijken altijd hoe we harde maatregelen kunnen voorkomen. Belangrijk is, dat het kind altijd centraal staat. Ook al zijn er strenge regels, we kunnen wél creatief zijn in de manier waarop we de kinderen benaderen. Als iemand heel boos is bijvoorbeeld, helpt schakelen naar een ander onderwerp of het maken van een grapje. Zo krijg je weer écht contact. En als ik het ook even niet weet? Binnen Omega Groep is ontzettend veel expertise en er zijn gelukkig collega gedragswetenschappers waar ik mee kan overleggen. Dat is, zeker voor mij als starter, heel waardevol.”